“De val moet het aantrekkelijkst van allemaal zijn in de kas”

Tholen – Plaaginsecten veroorzaken veel schade in de kas. Telers die dat willen voorkomen, kunnen insecten wegvangen door ze iets onweerstaanbaars voor te houden. Precies dat doet LedsProtect met de vernieuwde UV-lichtval.

Sinds de introductie van Ledsprotect in 2015 zijn ze zich blijven ontwikkelen en verbeteren. LedsProtect kan nu geleverd worden met een fluorescerende gele bak. Ook de lenzen en LEDs zijn vernieuwd.

“Wij zijn één van de drie bedrijven wereldwijd die deze speciale kunststof gebruiken. Het licht wordt beter doorgelaten en vooral in de gewenste golflengte”, vertelt Peter Kerkhof, directeur en bedenker van de UV-lichtval. “Onze elektrotechnisch ingenieur Ad van de Wildenberg heeft deze kunststof in overleg met een specialist van de grondstofleverancier mee geformuleerd. Daardoor kunnen we nu LEDs met een betere UV-golflengte gebruiken en worden insecten nog effectiever gelokt.”

Fluorgeel
De keuze voor de speciale kunststoffen is exemplarisch voor hoe LedsProtect tijd en energie blijft steken in productontwikkeling. En dat wordt ook door telers onderkend. “Vorig jaar hebben we de fluorescerende gele bak geïntroduceerd. Een tomatenteler kocht 60 LP3-vallen om een uit de hand gelopen Tuta-besmetting onder controle te krijgen. Binnen een week waren alle vliegende Tuta weggevangen. Bij de vallen zaten twee prototypen van de fluorbak. De vangstverschillen waren aanmerkelijk en hij heeft meteen 60 nieuwe fluorescerende bakken besteld.” 

Een Sempervivumkweker gebruikte LedsProtect voor de bestrijding van emelten (langpootmug). De Fluorescerende bak verdrievoudigde de vangsten tot 300 langpootmuggen per nacht per val, zag Peter. “Met de fluorescerende bak zijn wij onderscheidend in de markt.”

Het nieuwste model UV-lichtval van LedsProtect is ‘s nachts niet te missen.

Scouten
Peter waarschuwt wel: “ LedsProtect is niet de oplossing van het probleem, maar het helpt telers om hun problemen op te lossen.” Ook de bovengenoemde tomatenteler nam meerdere maatregelen tegen Tuta. Peter geeft daarbij graag advies. Sowieso over de juiste toepassing van zijn product, maar ook over plaaginsecten in algemene zin. “Het kennen en herkennen van je vijand is de eerste stap om hem te verslaan.”

Daarvoor is het belangrijk te weten waarmee de teler te maken heeft. “Onze val is ideaal om te scouten. Een goede plaagbeheersing begint met weten wat je hebt. Voor bestrijding adviseren wij telers om negen vallen per hectare op te hangen. Op die manier is de dekking goed. De waterbak moet één keer per week schoongemaakt en opnieuw gevuld worden. Dat is het moment om goed te kijken wat er gevangen is. De val helpt actief bij het volgen van populaties.”

Telers in zowel de sierteelt als glasgroenten gebruiken de val

‘s Nachts
Het bereik van de val is zo’n vijftien meter. “Motten zien hooguit tien tot vijftien meter. Meer licht geven om de val nog feller te maken heeft geen nut, blijkt uit testen. Negen vallen per hectare ophangen, geeft een goede dekking.”

Telers zetten de UV-lichtval ’s nachts in. Op dat moment zijn bestuivers én biologische bestrijders (vrijwel) niet actief. “Daarom vangen telers geen bestuivers in de val en maar heel weinig biologische bestrijders.”

Wants
Voor wantsen (Nezera) is de UV-lichtval (nog) geen oplossing is. Het blijft een ingewikkelde plaag. De afgelopen jaren deed Peter wel al verschillende testen om te kijken hoe het mogelijk wordt de wants toch te vangen. Robert Berkelmans van BioVerbeek doet op dit moment tests met belichting van onderaf, door de vangbak, weet Peter. “Aan het eind van de zomer hopen we meer te weten.”

Voor telers zonder elektrapunten boven het teeltgedeelte in de kas is er wel al een oplossing. “Tomatentelers hebben bijvoorbeeld vaak alleen in het gangpad elektra. Om vervolgens niet overal stroompunten te hoeven maken, werken we dan met een centrale adapter in het middenpad en een kabel. Om de circa dertig meter hangt er dan zonder veel extra investeringen een val.” De vallen verdienen zich snel terug. “De kosten van een val zijn slechts een fractie van de schade van een uit de hand gelopen plaag.”

Publicatiedatum: vr 28 mei 2021
Auteur: Thijmen Tiersma
© GroentenNieuws.nl