De weg naar effectief signaleren en bestrijden van insecten

Peter Kerkhof is na de verkoop van zijn boomkwekerij advieswerk gaan doen voor de PUM. Daarbij werkte hij op kwekerijen in Marokko, Tunesië, Bosnië Herzegovina, Moldavië, Eritrea en Colombia. Tijdens zijn werk als adviseur werd hij geconfronteerd met een zware aantasting van Opogona saccharii. Op advies van een deskundige was zonder veel resultaat een behandeling uitgevoerd met aaltjes. Ook de gangbare middelen tegen rupsen bleken weinig effect te hebben. De larven vreten zich naar binnen in de plant en zijn zo onbereikbaar. Van Frans Grieping van Pherobank kreeg Peter een aantal feromoonvallen en feromonen met om uit te proberen. De feromoonval met waterschaal bracht hem op het idee om het feromoon te vervangen door een UV-lamp.
In 2011 begon hij met testen van verschillende UV-vallen. In het veld was er geen elektriciteit en daarom werd gekozen voor 3W powerleds. Tijdens dit ontwikkelingsproces kwam hij in contact met elektrotechnisch ingenieur Ad van den Wildenberg. Samen hebben zij de LedsProtectval ontwikkeld.
In de zomer van 2015 vloog hij met zijn zoon naar Marokko om de nieuwe val te presenteren. De eerste nacht werden er in een val 170 Opogona saccharii gevangen. Daarmee had de val zich definitief bewezen.
In de navolgende jaren zijn er verschillende testen uitgevoerd in Nederlandse kassen voor de bestrijding van o.a. Duponchelia, Sciara, Tuta en turkse mot. Ook daar heeft Ledsprotect bewezen een zeer bruikbaar instrument te zijn. Simpel, maar effectief.